2021 Terugblik

Bezochte landen: geen
Vliegtuigvluchten: geen
Meest gelikete foto op social media:

Uren muziek: 440
Meest afgespeelde album/afspeellijst: ‘Favorieten van Lofi Girl’
Meest afgespeelde nummer: Fateful Slumber – Towerz
Liedje dat ik het vaakst in mijn hoofd had: The Contours – Do You Love Me

Aantal gelezen boeken:
Momenteel ben ik bezig met ‘Een steekje los’ van Iris ten haar, ‘Show your work’ Austin klein en ‘Art inc.’ door Lisa Congdon.

Enkele series die ik dit jaar heb gezien:
Siren, The Witcher (seizoen 2), AJ and the Queen, Pose, Nadiya bakes, The wheel of time, Lupin,

Favoriete serie(s):
Outlander, The Witcher

Enkele nieuwe films die ik dit jaar heb gezien:
Cruella, Peter Rabbit, Jungle River, Die Hard (niet nieuw maar wel de eerste keer dat ik deze film zag), 

Favoriete film:
De Reddertjes in Kangoeroeland

Favoriete ding(en) die ik heb gemaakt:
Als ik echt een keuze moet maken dan zijn de pins van afgelopen zomer wel favoriet en het geboortekaartje dat ik mocht maken. Dat was gaaf! Toen ik het kaartje met de post mocht ontvangen, dat was wel een momentje. De illustratie die ik begin dit jaar maakte voor Steinisch was ook ontzettend leuk om te maken. Marloes stuurde later ansichtkaarten naar mij met daarop de afbeelding, Zo tof om te zien!

Beste stuk(ken) praktische kennis opgedaan:
Vernis op waterbasis werkt niet op gouache, neem de auteursrechten van Disney (en alle andere grote bedrijven) serieus en denk niet ‘ach het kan wel voor 1 keer’,  Stop je telefoon (van tijd tot tijd) weg en printers zijn niet te vertrouwen.

Schetsboeken gevuld: 2

Hoeveel nieuwe producten gemaakt:
Ansichtkaarten: 13, stickers: 14, totebags: 3, producten gemaakt van klei (pins etc.): 23-25

Kunstenaars waar ik van ben gaan houden:
Mijn drie favorieten zijn Sophie McPike (@sophiemcpike), Leigh Ellexson (@leighellexson) en Minnie Small (@minniesmall). Afgelopen zomer ben ik zelfs Patreon geworden van Sophie en ik vind haar helemaal geweldig vanwege haar eigen stijl. Vrouwelijke lijnen, kleurrijke impressies en uitdagende composities. Leigh en Minnie maken ontzettende mooie content voor instagram en YouTube en ik kijk graag naar hun vlogs en leven als full time artiesten. Andere artiesten die ik dit jaar heb leren kennen en ontzettend waardeer zijn; Bronagh Lee (@bunti.lee), Mona K. (@ghost_puff), Magali (@magalifranov), Octavia Bromell (@tinkoutsidethebox), Megan Wang (@studiomeggy), Marloes de Vries (@marloesdevee), Fran Meneses (@frannerd), Marloustration (@Marloustration), Valerie Lin (@itsvalerielin), Kristiāna Doroščonoka (@inspiredbykriksis),  Franziska Frahm (@ kaspaara),

Favoriete medium van het jaar:
Klei,  gelly gouache en inkt.

Favoriete kleur van het jaar:
Burned Sienna – Midnight blue.

Challenges afgerond:
3. March meet the maker, peachtober en advent challenge.

Beste date:
Curry Friday. Elke vrijdag maakte Richard (mijn partner) en ik een speciale curry en dat was heerlijk! Een gerecht koken uit het land waar de F1 race plaatsvond was ook een leuke manier om andere gerechten te proberen.

Shitste dag:
In het begin van 2021 waren er nog heel veel shitty dagen. Pas vanaf maart werden de donkere dagen iets minder en ervaar ik nu (gelukkig!) meer goeie dan slechte momenten. De laatste dag die ik mij herinner dat ik emotioneel en fysiek compleet leeg gezogen was, was ergens in september. Heel de dag emotioneel en om te kleinste dingen van streek, bellen met mijn moeder hielp niet en zelfs toen Richard eindelijk thuis was, voelde ik verloren en alleen en deed mijn lichaam overal pijn.

Momenten dat ik me zo gelukkig voelde dat ik kon barsten:
Ergens in de nazomer toen we ’s avonds met muziek op het balkon zaten en ik compleet ontspannen was. En elke avond op de bank wanneer ik tegen Richard aan mag hangen en Cleo (de kat) op schoot kuipt.

Beste aankoop:
Een rijstkoker! Hoe degelijk maar wel echt de beste aankoop.

Vragen aan mij door Instagram volgers

In welk moment/op welke dag voelde je, je het meest jezelf:
Ik merk dat ik ’s avonds, wanneer ik weet dat de werkdag er op zit, pas echt kan ontspannen en dus meer mijzelf ben. Hoe later het wordt hoe beter ik in m’n vel zit. Best wel jammer eigenlijk… Als ik dat zelfde gevoel nou ’s ochtends had dan was het niet zo’n drama om sommige dagen door te komen. Favoriete dag is dan ook vrijdag en ik heb een lichtelijke hekel aan zondagen.

Wat was het meest grappigste moment van 2021?
Phoe. Echt een specifiek moment? Oh, ik herinner me iets! Ik was voor Halloween bezig met een raamtekening en net toen Richard een foto maakte van mij, viel uit het niets het rolgordijn naar beneden. En ja, dit heeft hij vastgelegd met een foto. De foto is misschien grappiger dan het vallende rolgordijn.

Wie heeft jouw leven veranderd in 2021?
Heftige vraag wel. Één persoon zou ik niet kunnen benoemen maar ik merk wel dat sommige volgers van De IJverige Bij steeds meer een deel uitmaken van mij. Dat bepaalde volgers voor mij echt een community/‘kennissenkring’ vormen. Leuk om te ervaren!

Wat was jouw favoriete tekening/schets die je hebt gemaakt?
Mijn favoriet zijn denk ik de roodborstjes die ik maakte voor de Advent Challenge. Deze hebben we dit jaar ook gebruikt als kerstkaart voor vrienden en familie.

Een recept wat je niet nog een keer gaat proberen.
Klassieke Borsjtsj. Dit is een bietensoep waar zowel Richard als ik, geen fan van zijn.

2021 in pictures

Januari / Lancering van mijn eerste stickers. De drie magische stickers vormde een set en bleek één van de best verkopende producten van 2021. Voor Steinisch maakte ik een illustratie op maat en ik werkte aan verschillende ontwerpen voor wenskaarten, waaronder deze citroenen.

Februari / Eerste grote shop update van het jaar met drie tassen en vijf nieuwe wenskaarten. Ik probeerde wat meer tijd ‘offline’ te zijn en maakte deze journal spread. In deze maand maakte ik ook de eerste schetsen voor een geboortekaartje.

Maart / Ik deed mee aan ‘march meet the maker’ challenge en deelde verschillende dingen over mij en De IJverige Bij. Waaronder mijn bureau in twee verschillende situaties; aan het werk vs. opgeruimd. Deze maand maakte ik een aantal nieuwe stickers zoals deze schelp en de zomer set met een zonnebloem, strohoed en gieter.

April / We vierden dat de webshop één jaar bestond en hadden daarom leuke kortingen. Voor Everything Sweet maakte ik labels voor hun chocolade verpakkingen en ik volgde een aantal skillshare lessen.

Mei / Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in ‘urban sketching’ en maakte deze afbeelding van de Maria Magdalenakerk in Rijen. De zon en maan stickers waren persoonlijke favorieten deze maand en ik maakte mijn eerste pins van klei. Twee portretten van onze katten; Cleo en Cesar.

Juni / We hadden twee weken vakantie die we gebruikte om de werkkamer meer studio proof te maken. Ik maakt het eerste mini schilderij pin en heb daarnaast veel gebakken en genoten van watermeloenen.

Juli / Het geboorte kaartje dat ik maakte viel op de deurmat! Een grote shop update met veel pins en een schaaltje (die echt binnen 1 minuut verkocht was, nogmaals dank Kelly!). Ik maakte deze snelle schetsen na een tutorial van Sophie McPike via haar Patreon.

Augustus / It’s my birthday (month!)  Ik had deze gehele maand acties in de webshop om zo mijn verjaardag te vieren met jullie. Vorige maand kocht ik gelly gouache en ik ben daar mee gaan experimenteren door verschillende fruit soorten te schilderen. In voorbereiding op Halloween begon ik met schetsen en het uitwerken van Conny de Vleermuis.

September / Deze maand stond in het tekenen van voorbereiden op peachtober. Ik maakte een testkaart met de inkt die ik ging gebruiken om te kijken hoeveel diepte ik kon creëren met één kleur. De spooky shop update kwam online met nieuwe kaarten en pins.

Oktober / Peachtober was een succes en het lukte om 27 tekeningen te maken. Halloween zat er aan te komen en ik kwam een ontzettend schattig filmpje tegen van een jongen en zijn pompoen (hoofd). Ik greep deze kans om een mooie schets te maken en bakte heerlijke lemon blueberry muffins.

November / De laatste shop-update van dit jaar met zelfgemaakte kerst ornamenten en drie nieuwe (kerst)kaarten. Ik heb heel wat uren aan mijn bureau gezeten en aan het einde van November bereide ik mij voor om mee te doen van de Advent Challenge.

December / De advent challenge was super leuk en uitdagend om te doen! Voor het eerst gewerkt met achtergronden en deze manier van werken begint steeds meer vertrouwd te worden. Natuurlijk genoten van de feestdagen en zelfs tijd gehad om verder te gaan met een oude hobby.