2023 Terugblik

Minuten muziek: 37,053

Best beluisterde artiesten: 1. Bear McCreary 2. Måneskin 3. Lost Frequencies 4. Hozier 5. The Black Keys.

Best beluisterde genres: Pop, Rock, Alternative, Worldwide, Dance. 

Meest gelikete foto op sociale media: Deze dame die ik tekende voor het #tekenuurtje. Ze kreeg maar liefst 122 likes.

 

Boeken die ik heb gelezen: 4 boeken uitgelezen, 2 boeken nog aan het lezen, en 3 boeken op de to-read lijst.

Beste boek gelezen dit jaar: ‘Het Kaartenhuis’ van Katy Hays had wel en spannende toon door het hele boek en een einde die ik niet zag aankomen. Nou ben ik op gebied van thrillers geen echte kenner ondanks dat ik de Da Vinci Code reeks en De Millennium boeken graag lees. Heb ‘De schreeuw van de zeearend’ ook gelezen maar vond deze minder boeiend. Wat betreft zelfhulp/real-life boeken heeft ‘Gek van mezelf’ van Alwin Ritstier (@vetgezellig) een goede indruk achtergelaten. Voor mij is het thema ‘leven met angsten’ ontzettend herkenbaar en heb dus ook best veel van dit boek opgestoken. 

Aantal films gezien: Tussen de 20 en 25. Denk ik. Ik zal in 2024 beter bijhouden welke. 

Series gekeken: The wheel of time S2, The Witcher S3, Lupin S3, Da Vinci’s Demons S1-2, The Vampire diaries S1-2, Gilmore Girls (voor het eerst gezien!), The Last Kingdom S1, Loki S2, 

Geld verdiend met mijn werk: Iets minder dan €4.950,-. Wanneer je daar de belastingen, uitgaven voor het bedrijf en vaste lasten (Telefoon abonnement, Patreon, Adobe pakket, bankkosten, hosting etc.) van af haalt blijft er ongeveer €1.850,- over. Voor je beeldvorming, een gemiddeld inkomen voor een voltijd baan in NL ligt tussen de €24.000,- en €40.000,- per jaar. 

Favoriete dingen die ik heb gemaakt: *scroll door foto’s in haar telefoon* Wat er voor mij uit springt zijn de fruit/citrus tekeningen. Het was een andere manier van werken die ik wilde proberen en wat mij heel erg beviel. Dit jaar heb ik geen nieuwe producten gemaakt omdat, zoals bij zovelen, de verkoop dit jaar enorm terugliep. 

Lekkerste baksel(s): In maart maakte Richard en ik voor 80 personen karamel-zeezout brownies. Een monsterklus maar oh wat waren ze lekker. In augustus bakte ik een hele lading bagels die, al zeg ik het zelf, best lekker waren en in december maakte ik Vanillekipferl. Ontzettende lekkere halve maan koekjes! 

Beste citaat: Een quote uit Da vinci’s demons die ik erg toepasselijk vind de laatste tijd ‘Hel bestaat wanneer het kwaad in de wereld groter is dan ons geloof dat we het kunnen overwinnen.’ 

Schetsboeken gevuld: 2

Artiesten die ik dit jaar ben gaan bewonderen: Kris Vardanega (@littletinyegg), Roxy van Bemmel (@whatsaroxy), Linda Toolsema (@lindatoolsema), Kim Olyslager (@kimolyslager), @tmlnkv.

Beste beslissing: Om mij dit jaar te focussen op dat wat goed voelt inplaats van te concentreren op dat wat ik denk dat goed zou moeten voelen.

Shitste dag: Ik heb geen moment gedacht ’dit is echt de slechtste dag ever’. Ja, de eerste paar maanden van 2023 waren op z’n zachts gezegd ‘rottig’ vanwege ziekte in de familie en mentaal/fysiek ging ik weer achteruit. De stress en de impact van deze periode is door heel het jaar voelbaar geweest en ik ben nu pas weer een beetje aan het ‘landen’. Richard heeft ook nog een keer ‘s nachts een bezoek moeten brengen aan de eerste hulp. Bleek achteraf mee te vallen maar dat moment en de dagen daarna waren behoorlijk heftig. Dit jaar bleek een hele uitdaging, zullen we het daar bij laten?

Momenten waarop ik me zo gelukkig voelde dat ik kon barsten: Ik kan geen specifiek moment benoemen. Vaak ervaar ik kleine veranderingen die mij enorm opvallen zoals uitgerust wakker worden na een lange periode van slaap te kort als een gelukje. Of de dag beginnen met een paniekaanval (zonder aanleiding) maar het in mijn eentje kunnen oplossen. Dat zijn geen momenten waarop ik denk ‘Oh wat ben ik gelukkig!’ maar wel momenten waarvan ik bewust denk ‘he, hier zit vooruitgang in want dit ging voorheen een heel stuk slechter’. 

Beste aankoop: Kleding van Lucy & Yak. Non spon, ben gewoon oprecht gek op dit merk en heb dit jaar een aantal leuke kleding stukken kunnen kopen. 

2023 in het kort

Januari – Februari – Maart / Onbewust zijn er veel konijnen getekend in het jaar van het konijn! In Februari probeerde ik een aantal opdrachten uit het boek ‘The 30-Day Sketchbook Project’ van Minnie Small  en in maart deed ik weer mee aan een online tekensessie van Odd Orange.

April – Mei – Juni / Mijn eerste poging om met mixed media te werken. Dit betekend dat je twee/drie soorten art supplies gebruikt voor 1 tekening. Ik maak het liefste gebruik van aquarelverf in combinatie met kleurpotlood. Ik mocht dit jaar verschillende geboortekaartjes ontwerpen waaronder dit persoonlijke kaartje voor Reza. In Juni heb ik een hele reeks bloemen geschilderd met aquarel voor nieuwe kaarten maar die zijn helaas nooit gerealiseerd. Misschien dat ik er in 2024 alsnog wat mee ga ontwerpen.

Juli – Augustus – September / Ik volg Emily Thatcher op instagram en leerde via haar de ‘Animal Adventures Week’ kennen. Dit is een teken challenge met teken opdrachten voor een week in Juli. Augustus stond in het teken van mijn 30e verjaardag en in september werd dit fijne huisportret cadeau gegeven. Deze opdracht was zeer leuk om te mogen maken!

Oktober – November – December / Ik deed mee aan het tekenuurtje in week 39 en maakte in November de konijnen voor de Advent Challenge in December. Midden December heb ik meegedaan met een online tekenen sessie van Sarah Dyer. We tekende gebouwen uit de Gaza streek en kregen 15 tot 20 min. per tekening om te schetsen. Om mee te doen gaf je een donatie (zelf te bepalen hoeveel) en de opbrengst van de donaties is gegaan naar Artsen zonder Grenzen en Rivers of Mercy – Aid for Gaza. In totaal hebben we een kleine 1663,20 opgehaald.